hotell i Rom

Allt du inte visste du ville veta om Romarriket
Du har säkert sett massvis med filmer som utspelar sig på Romartiden; inte allra minst Gladiator med Russel Crowe från 2000. Men vad vet du egentligen om staten Rom? Du kanske har hört att den hade en senat, precis som USA har i dag. Men du har också hört att de hade en Kejsare. Ibland kanske till och med att de hade en kung. Hur var det egentligen?

Allt sammans är rätt, men inte samtidigt. Romarriket fanns från åren 753 f.kr till 476 e.kr, och under dessa 1 229 år hann de med att ha alla dessa tre styrelseskick. De första två hundra åren var de ett kungadöme. Därefter blev de en republik med en senat. Detta styrelseskick varade i nästan 500 år. Därefter tog kejsarna över och hade makten de följande 500 åren.

Romarriket var som störst 117 e.kr och omslöt då hela medelhavet och halva Europa. Även halva den brittiska ön ingick i kejsardömet. Man räknar med att 88 miljoner människor ingick i riket som uppmätte en yta på 5 miljoner kvadratmeter.

Den kejsare man hört talas om mest är ju Julius Ceasar som blev ensam kejsare 47 f.kr efter en hel del maktkamper. Julius Caesar mördades 44 f.kr av bland annat sin förtrogne Brutus. Där av det bevingade ordet ”Et tu Brutu” (Även du min Brutus). Julius Caesar myntade även uttrycket: ”Alea iacta est” (Tärningen är kastad), som han lär fällt när han tågade över floden Rubicon för att inta Rom. Även frasen ”Vini, vidi, vici” (Jag kom, jag såg, jag segrade) härhör från Julius Caesar efter segern mot kung Farnakes.

Om du vill veta mer om Romariket bör du åka dit och ta in på ett hotell. Bra hotell hittar du på http://www.hotell-rom.se . Kom, se, njut.

No related posts.