Staden Köpenhamn i tiden

Staden Köpenhamn i tiden
Traditionellt har man betraktat Köpenhamn som grundat i och med att biskopen Absalon byggde slottet Slotsholmen 1167. Dock har arkeologiska utgrävningar visat att där redan låg en stad på platsen vid det laget – och troligtvis gjort det i flera tusen år innan dess. Detta är inte särskilt konstigt då Köpenhamns läge är en idealisk knutpunkt i Öresundsregionen. Redan hundra år före Absalons slottsbygge finns det skriftlig dokumentation om en by som hette Havn och försörjde sig på sillfiske.

Efter bygget av Slotsholmen växte Köpenhamn som viktig hamnstad och en plats för en växande fiskeindustri. 1343 gjorde kung Valdemar Atterdag Köpenhamn till Danmarks huvudstad och har allt sedan dess varit platsen för Danmarks kungahus och regering. Danmark har världens äldsta kungahus och var en enad nation långt innan Sverige. Under Kalmarunionen, 1397, var drottning Margereth härskarinna över både Danmark, Norge och Sverige. Trots att Danmark förlorade Skåne, Halland och Blekinge till Sverige under 1600-talet var Köpenhamn under hela medeltiden en stad som konstant växte och var rik och välmående. Först in på 1700-talet började staden drabbas av motgångar. 1711 dog två tredjedelar av befolkningen i pesten – sedan brann stora delar av staden ner 1728 och 1795.

Köpenhamn har under alla år varit huvudstagen i en suverän stat – utom åren 1940 till 1945 då landet var ockuperat av Tyskland. Den 4 maj 1945 blev Köpenhamn åter fritt när Britterna befriade danskarna.
I dag fortsätter Köpenhamn att växa och frodas. Sedan Öresundsbron blev klar är Köpenhamn mer än någonsin en knutpunkt för handel och kommunikation i norra Europa.

Om du vill besöka staden och ta in på hotell är ett bra ställe att söka på Hotell-Kopenhamn. Här hittar du dels en del artiklar som staden, men framförallt en utomordentlig sökmotor som hjälper dig hitta precis det du söker.

Related posts:

  1. Åk tåg till Köpenhamn