Utmana dig med en schackdator

Utmana dig med en schackdator
Om du har svårt att hitta motstånd i din omgivning kanske en schackdator kan vara din lösning. Förr var datorerna inga bra schackspelare. Datorer har visserligen varit mycket snabbare än människor på att beräkna drag, men inte på att utvärdera effekten av dragen.
Det dröjde ända fram till 1997 innan en dator lyckades besegra en världsmästare i schack. Detta var i mötet mellan Kasparov och datorn Deep Blue.  Dock vann datorn bara en av tre matcher.
På senare år har dock datorerna fortsatt utvecklas och till och med världsmästarna har svårt att hävda sig mot datorerna. 2006 möttes då regerande världsmästare Vladimir Kramnik och datorn Deep Fritz, där datorn vann 4 av 6 matcher.
Förr var det bara så kallade superdatorer som kunde prestera så här, men idag blir även de schackdatorer som var man kan köpa mer och mer avancerade.
Man mäter schackskicklighet i antal kompetenta drag på 40 minuter (Elo). Den gamle världsmästaren Kasparov hade hela 2851 Elo. Den nu regerande världsmästaren har 2 01 Elo.
Super schackdatorn Rybka 4.0 har kommit upp i hela 3260 Elo.
Med dessa siffror som jämförelse kan vi titta på utbudet av schackdatorer man kan hitta på www.spelexperten.com som säljer brädspel. Deras värsting Master Chess Computer har en Elo på  2300. Detta är en nivå som få spelare i världens över huvud taget når upp i. Om du inte vill gå ut så hårt finns det även versioner på www.spelexperten.com med 1960, 1600, 1500, 1300 respektive 1400 i det stora utbudet.

No related posts.